נובמבר 21, 2024

סערת רפורמת הקולנוע נמשכת; שר התרבות: “כמות קוני כרטיסי קולנוע בישראל מעליבה. הובכתי”

רפורמת הקולנוע

סערת רפורמת הקולנוע נמשכת; שר התרבות: “כמות קוני כרטיסי קולנוע בישראל מעליבה. הובכתי”

דיון סוער נערך בוועדת החינוך והתרבות בכנסת, בהשתתפות שר התרבות והספורט מיקי זוהר, מספר חברי כנסת נוספים ונציגי איגודי היוצרים אשר קובלים כנגד הרפורמה שמציע השר, שאמורה לתמרץ סרטים בעלי פוטנציאל מסחרי, על חשבון סרטים עצמאיים ואמנותיים: “הרפורמה באה לשרת אג’נדה שמתאימה לשר לגבי אליטיזם מול עממיות”

ynet|
הסערה סביב הרפורמה המוצעת על ידי שר התרבות מיקי זוהר בענף הקולנוע: בדיון שנערך היום (ד’) בוועדת החינוך והתרבות בכנסת הבהיר זוהר שהוא עומד מאחורי הרפורמה, למרות המחאה הנרחבת מצד היוצרים, אך הודיע: “אנחנו לא עושים שום פעולה ללא האוקיי של הייעוץ המשפטי, ומודיע בזאת שאעביר עוד תוספת הארכה למועצה להגשת המסקנות כדי לקבל את ההחלטה הטובה ביותר”.
לבד מזוהר השתתפו בדיון, שאותו יזם חבר הועדה סימון דוידסון (יש עתיד), נציגים שונים מפורום איגודי היוצרים, נציגים ממטה משפחות החטופים והנעדרים, וכן חברי הכנסת זאב אלקין (הימין הממלכתי), צגה מלקו (ליכוד), מאיר כהן (יש עתיד) ואפרת רייטן (העבודה).
בפתח הדיון, הבמאי לירן עצמור אמר למיקי זוהר: “אתה מקיים את הדיון הזה כדי שתוכל לסמן וי בבג”צ?”. זוהר ענה בתגובה: “כלומר אדוני כבר מבהיר שהוא מתכוון לעתור לבג”צ עוד לפני שהובהרו הפרטים?”. השר זוהר קבע כי “יש תחום אחד בתרבות שדועך וזה הקולנוע. עצמור תהה: “מתי היית בקולנוע בפעם האחרונה?”, והמפיק אסף אמיר המשיך: “אתה כלל לא יודע שהקולנוע מצליח יותר מכולם”. “הלוואי והיינו זוכים במדליות באולימפיאדה כמו שאנחנו זוכים בקולנוע בפסטיבל טרייבקה”, הטיח עצמור.
בהמשך התלהט הדיון, ועצמור הוצא מהאולם בידי סדרני הכנסת. גם היוצרת והמלהקת פראג בנבניסטי הוצאה מהמקום. עליזה לביא, יו”ר המועצה הישראלית לקולנוע, קבעה כי “בפסטיבלים אין גיוון תרבותי”. המפיק חיים מקלברג ענה בתגובה: “תתביישי, זה לא נכון”, ובהמשך הודה כי “הרעיון שבבסיסו הרפורמה היה מעולה ונחוץ, אבל כל פרטי התכנית ותוכנה חוברו ברשלנות”.
2 צפייה בגלריה

מיקי זוהר

מיקי זוהר
(צילום: עוז מועלם)
מאז הוצגה באפריל האחרון, הרפורמה המתוכננת בענף הקולנוע גררה מחאה עזה מצד היוצרים הישראלים – ולא רק מצידם. נקודת המחלוקת טמונה בשינויים שמציעה הרפורמה בתקנוני התמיכה של משרד התרבות – בעיקר בכול הנוגע לשיטת ניקוד חדשה, שתשנה את תפקודן של קרנות הקולנוע כך שהן יזינו רק סרטים בעלי פוטנציאל מסחרי.
הבמאית טל גרניט הסבירה לנוכחים כי “מדובר בשנה הפוריה והמגוונת בקולנוע הישראלי מזה שנים, עם יצירות שעסקו בחברה הבדואית, החרדית ועוד. קולנוע אמנותי יכול גם להיות מסחרי. ‘ואלס עם באשיר’ ו’אפס ביחסי אנוש’ הביאו מיליונים לבתי הקולנוע בישראל. הרפורמה באה לשרת אג’נדה שמתאימה לשר לגבי אליטיזם מול עממיות”. זוהר ענה בתגובה: “אז מה אני פה, האליטיסט או העממי? תעשי קולנוע על חשבונך, לא על חשבון משלם המסים”.
בהמשך, התעמת זוהר עם השחקנית ריקי בליך, יו”ר איגוד שח”ם – ארגון השחקנים והשחקניות בישראל. “לא אשכח שקראת לי חצוף”, פנה אליה זוהר, ובליך ענתה: “אולי הגיע לך?”. לאחר מכן אמרה בליך: “כמו בחוק הספריות, תרבות לא יכולה להימדד ברייטינג בלבד. אמנות מאתגרת ושואפת לשאלות מורכבות וקשה יותר לעיכול. כדי להביא כמות צופים גדולה לקולנוע צריך ליצר תוכן שעושה נעים, וזה לא תפקידו של שר התרבות. מי ילוהק כעת ליצירות, אותם השחקנים בכל פעם? מי יקבל הזמנות כשהכל מושתת על רייטינג? מי יצלם יצירה על בית הרוס בעיירת פיתוח? החברה הישראלית צריכה לקבל מצע של תרבות, עם יצירות קשות יותר, קלות יותר, בידוריות יותר”. זוהר ענה ש”ככה עובדת הדמוקרטיה, ישנה מדיניות שאני אמור ליישם. אם תרצי, אז תתמודד לכנסת ותשני זאת”.
הבמאית ויוצרת הדוקו קרין קיינר, מצידה, הטיחה בזוהר: “אתם רוצים לעצור את הדוקו כדי לא לחשוף את סיפור ה-7.10 לציבור. אתם לא תעצרו אותנו מלספר את הסיפור הישראלי”.

ריקי בליך

“אולי הגיע לך?”. ריקי בליך
(צילום: דנה קופל)
השחקנית שרה פון שוורצה חלקה עם הנוכחים בדיון כי “אני בוכה כבר שבוע ולא יודעת מה להגיד לבתי ליה בת ה-20, שחולמת על קריירה בתחום ואחיותיה הלכו ללמוד בחו”ל כי זה יותר זול. היא מתעקשת להישאר בארץ על אף הקשיים. תפקידנו לספר סיפור שיזכרו, להמר אך ורק על כסף אפשר בקזינו או בבורסה. אם תכרות את כל העץ, אז גם ענף המסחרי נכרת. מתחננת שתשבו עם אנשי מקצוע יד ביד ותקשיבו, תעשו שינויים באופן מושכל ותעבדו יחד”. בתגובה, ענה לה זוהר: “הפסקנו לעבוד יחד ברגע שלא הסכימו איתי, ואז לפתע אני כבר לא פרטנר לשיח עבורכם”.
גם חברי הכנסת זאב אלקין ומאיר כהן הביעו את התנגדותם לרפורמה שמציע זוהר. “לתת לתחום תרבות להסתמך על בסיס כלכלי כתחליף לאמנותי זאת טעות מרה. לא פעם יש קהלים אחרים שנדרש למצוא ולוקח זמן. עם כל הרצון להתקדם, אסור לוותר על ההתייעצות עם הדרג המקצועי כדי לשמוע את המלצותיהם. העולם לא יקרוס אם ייקח עוד מספר שבועות”. לזה השיב זוהר: “מסכים לגמרי”. חבר הכנסת כהן, לעומת זאת, טען כי “הרפורמה מיותרת. כשרציתי להנגיש את הקולנוע בדימונה אז לא הוריתי ליוצרים לרדד את תכניהם, אלא פתחתי שם סינמטק”.
לבסוף, הסביר השר זוהר כי למרות הטונים הגבוהים והמחאה מצד איגודי היוצרים, הנוסח הסופי של הרפורמה טרם גובש. “אומרים שאני לא יודע כלום על קולנוע, אבל אני יודע על עסקים ומספרים, וכמות קוני הכרטיסים בקולנוע הישראלי היא לא פחות ממעליבה, והובכתי ממנה בהשוואה לנתונים העולמיים”, אמר. “אנחנו לא עושים שום פעולה ללא האוקיי של הייעוץ המשפטי, ומודיע בזאת שאעביר עוד תוספת הארכה למועצה להגשת המסקנות על התוספת של התוספת, כדי לקבל את ההחלטה הטובה ביותר”.

לקריאת הכתבה באתר YNET

אודישן